PAD - Asigurarea obligatorie pentru lociunta

Proprietarii cu locuintele neasigurate n-au fost amendati pana acum

Unele primarii au inceput deja sa trimita somatii celor care nu si-au achizitionat o polita obligatorie sau facultativa, dar nu au aplicat inca penalitati.

Termenul limita pana la care romanii trebuiau sa incheie o asigurare pentru locuinta, obligatorie sau facultativa, era 5 august, dar, cu toate acestea, doar 30 - 35% dintre proprietari au in prezent casele asigurate pentru riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii, ceilalti fiind pasibili de amenzi intre 100 si 500 de lei. Primariile nu s-au grabit insa sa ii penalizeze pe neasigurati.

"Din ce am auzit, unele primarii au trimis somatii celor care nu si-au incheiat inca asigurare", a declarat pentru EVZ Marius Bulugea, presedintele PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor.

Baza de date, incompleta

Baza de date de care dispun primariile pentru a acorda penalizarile este in prezent incompleta, in conditiile in care doar 60% din cele 3.500 care exista in Romania au furnizat date despre locuitorii pe care ii deservesc pentru sistemul informatic cen tralizat al PAID.

"Cu toate acestea, chiar si primariilor restante noi le-am trimis informatii cu privire la cei care au incheiat o asigurare obligatorie, asa incat acestea ii pot identifica, prin excludere, pe localnicii care nu si-au asigurat casele", a completat Marius Bulugea.

Locuitorii neasigurati pot primi somatie de la primarie pentru ca nu figureaza in baza de date a PAID cu o polita obligatorie. Proprietarii vor putea totusi demonstra ca indeplinesc conditiile legale, daca detin o polita facultativa care acopera inclusiv cele trei riscuri asigurate de PAID, spune Bulugea. Totodata, atrage atentia acesta, baza de date va putea fi folosita anii viitori: "Sa nu uitam ca politele trebuie reinnoite".

In aceste conditii, romanii nu se tem de penalizarile pe care le-ar putea primi si nu se grabesc sa cumpere polite. "Ritmul de subscriere a scazut mult in ultimul timp, de la circa 10.000 de polite incheiate intr-o singura zi, in apropierea datei de 5 august, pana la circa 2.000 de polite, ieri. Saptamana trecuta s-au incheiat zilnic 2000- 2.500 de polite", spune Bulugea.

Potrivit acestuia, in prezent au asigurare obligatorie de locuinta circa 10% din casele care tre buie asigurate, deci circa 850.000 de polite, in conditiile in care numarul total de locuinte din Romania este de peste 8 milioane. Acestora li se adauga cei care au incheiat o polita facultativa, ceea ce urca ponderea celor care au casele asigurate la circa 30 - 35% din numarul total de proprietari.

500 de lei este amenda maxima pe care o primeste proprietarul care nu a achizitionat pana acum o polita

STATISTICA

Primariile intarzie transmiterea datelor

Pana la finele anului, Bulugea se asteapta ca doar 10 - 15% dintre primarii sa ramana in afara sistemului care centralizeaza datele privind asiguratii cu polite obligatorii. Dintre aceste judete ar putea face parte Salaj, Covasna, Vaslui, Botosani, Calarasi, unde exista posibilitati reduse de racordare la sistemul informatic, spune Bulugea. Primariile din Bucuresti si Arges au fost printre primele care s-au racordat la acest sistem. Baza de date a PAID poate fi consultata de orice primarie din tara, accesul facandu-se cu ajutorul unui user name si a unei parole, spune Bulugea.

Chiar daca nu au trimis date despre locuitorii care le sunt arondati, primariile pot consulta lista cu asiguratii, publicata de PAID, si, prin excludere, pot gasi localnicii pasibili de pedeapsa. Ce se intampla insa cu localnicii care au incheiat polite dupa data de 5 august, fie acestea obligatorii sau facultative? Potrivit lui Marius Bulugea, cel mai probabil, acestia nu vor fi penalizati de catre primarii. In opinia sa, cele mai interesate sa grabeasca ritmul subscrierilor sunt primariile localitatilor care au trecut deja prin dezastre naturale, ca inundatiile.

sursa: www.asigurari.ro