CASCO

Ce este CASCO?
Casco este asigurare facultativa a autoturismului impotriva avariilor accidentale si furtului.

Casco NU tine loc de asigurare obligatorie (RCA).

Casco asigura doar autoturismele inmatriculate legal in Romania. Radierea masinii sau expirarea inmatricularii determina automat incetarea acoperirii casco si terminarea anticipata a politei, chiar daca termenul inscris de valabilitate al politei nu a fost atins.

Ce riscuri acopera CASCO?
Casco acopera doar daunele produse autoturismului asigurat
Obligatia legala a unui asigurator casco este ca, in urma unui eveniment asigurat, sa plateasca readucerea autoturismului asigurat in starea dinaintea producerii evenimentului, prin reparare sau inlocuire.


Riscurile asigurate se impart in 4 mari categorii:
a. avarie partiala
b. avarie totala
c. furt partial
d. furtul total
 !Atentie mare la numarul de chei si telecomenzi pe care le detineti! La incheierea politei vi se cere sa declarati nr de chei si telecomenzi pe care le detineti la masina. In caz de furt total, asiguratorul va va solicita sa ii prezentati toate aceste chei si telecomenzi. Lipsa lor sau nedeclararea lor (asiguratorul verifica la producator, nr total de chei emise si inregistrate in computerul masinii) va determina neplata despagubirii. Fac exceptie cazurile in care la furtul masinii, soferul a fost deposedat de chei prin violenta sau sub amenintare.

Ce e de facut in caz de dauna?

De preferat in acesta ordine:
- sunati agentul/ brokerul, descrietii situatia (dauna) si intrebati-l ce sa faceti;
- pastrati-va calmul si evitati sa va certati cu celelalte persoane implicate;
- notati-va: numele celorlalte persoane implicate (si eventual al martorilor, daca situatia o cere), numerele de inmatriculare ale masinilor implicate, detalii sumare despre alte auto implicate (marca, culoare), adresa unde s-a produs/ constatat dauna (piata, strada si nr. imobilului in dreptul caruia s-a petrecut evenimentul, drumul si km in cazul drumurilor din afara localitatilor)

Nu va speriati de politisti, dar nici nu va certati cu ei!

Ce acte trebuie sa primiti de la politisti:
- in caz de accident in trafic sau static, dar cu autor cunoscut: un exemplar din procesul verbal; plus, in caz ca sunteti nevinovat: copie dupa asigurarea si talonul auto vinovat.
- in caz de avarie constatata in parcare sau cu autor necunoscut: autorizatie de reparatie si anexa 2 (o scrisoare catre asigurator); anexa 2 poate lipsi, daca politistul scrie continutul ei pe verso-ul autorizatiei de reparatie si stampileaza si pe verso.
- in caz de furt solicitati o hartiuta care sa indice inregistrarea plangerii dvs. (ajunge o tidula cu stampila si numarul de inregistrare). Sectiile de politie vor elibera destul de greu aceasta hartie, dar au acesta obligatie legala, asa ca daca insistati o veti obtine. Este foarte utila pentru a demonstra asiguratorului ca ati efectuat demersurile necesare pentru prinderea faptasului si ventuala recuperare a pagubelor.
Cereti sa se inscrie atent toate daunele constatate pe auto (cele care se vad).
- prezentati-va cat mai repede posibil la departamentul constatari al asiguratorului sau, daca nu este posibil, luati legatura cu asiguratorul (telefon/ fax/ email). Termenul limita este prevazut in polita: 24/ 48/ 72 ore de la eveniment.

Atentie! In cazul depasirii acestui termen, asiguratorul poate refuza despagubirea.

Ce trebuie sa primiti de la asigurator:
- deviz constatator in care se inscriu componentele de reparat/ inlocuit, parafa si semnatura agentului constatator
- mergeti la un service auto pentru a programa reparatia auto.
- efectuati reparatia
- completati dosarul de despagubire cu documentele solicitate de asigurator
  -recuperati-va masina reparata

In caz de furt partial, despagubirea se va putea face doar dupa ce primiti de la politie o scrisoare in care se indica negasirea faptasilor (scrisoarea se primeste in termen de aprox 2 - 5 saptamani de la depunerea plangerii)



Sursa: www.reno.ro

Niciun comentariu: